Razlika između ova dva tipa je u zaštiti IP65 I IP54 koju ekrani za spoljašnju upotrebu poseduju (izgrađeni su od antikorozivnih, vodootpornih,materijala otpornih na udarce i apsolutno su zaštićeni od prodora prašine), dok unutrašnji led ekrani nemaju IP34.

Spoljašnji ekrani imaju i veći brightness (osvetljaj diode) u odnosu na unutrašnje, zbog kontrasta koji stvara sunčeva svetlost. Naravno, sam osvetljaj uvek možemo prilagoditi dobu dana i samom položaju led ekrana, pa time dobijate dodatnu uštedu što se potrošnje struje tiče, ali produžavate i sam životni vek led bilborda.

U proređenju sa klasičnim bilbordima outdoor LED bilbordi i indoor LED ekrani imaju prednost jer se sadržaj na njima može veoma brzo i precizno ažurirati. Administrator može u bilo kom trenutku ažurirati ili promeniti reklamni sadržaj. Više je kreativnih opcija za oglašavanje, samim tim će reklamni oglas biti privlačniji. Privlačniji oglas će privući pažnju potencijalnih klijenata, što i jeste krajnji cilj. Ovaj vid oglašavanja štedi energiju i čuva životnu sredinu.

U odnosu na tip diode razlikujemo SMD i DIP varijantu.

- U DIP modulu se tri osnovne boje (zelena, plava i crvena) nalaze zasebno, svaka raspoređena u posebnu diodu.
- U SMD modulu se sve tri boje (zelena, plava i crvena) nalaze u jednoj kapsuli.

Tehnološki napredak odigrao je glavnu ulogu u smanjenju razlika u cenama između DIP i SMD varijante modula. SMD moduli su bolji jer manji pikseli obezbeđuju jaču boju i daju neverovatan kvalitet tekstova i oštrinu slika, dok DIP moduli imaju jači osvetljaj i duži vek trajanja, ali im je zato slika lošijeg kvaliteta u odnosu na SMD.

U zavisnosti od toga da li su LED ekrani – bilbordi predviđeni da stoje duži vremenski period na određenoj poziciji, ili su predviđeni za čestu montažu-demontažu razlikujemo led ekrane sa fiksnom i led ekrane sa mobilnom instalacijom.